آموزش دروس مطالعات علوم اجتماعي
مطالب مربوط به دروس دوره راهنمايي مانند تاريخ وجغرافيا و اجتماعي و مطالب جالب مانند ديگر همچون مقاله يا تحقيقات دانش آموزي پاور پووينت ها و عكس هاي آموزشي  
نويسندگان
آخرين مطالب
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان

 آموزش مطالعات علوم اجتماعي

 و آدرس

 fardanegar.LoxBlog.com

 لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





پيوندهای روزانه

 

 

نفت یا پترولیوم نوعی قیر و یا بیتومین است که به صورت مجموعه‌ای از هیدروکربورهای مختلف ، به اشکال مایع و یا گاز در مخازن زیرزمینی وجود دارد. پترولیوم در شیمی و زمین شناسی ، اصطلاحا به ترکیبات هیدروکربوره‌ای اطلاق می‌شود که توسط چاههای نفت از داخل زمین استخراج می‌شوند. شکل اصلی پترولیوم در داخل مخازن به صورت گاز است که به نام گاز طبیعی نامیده می‌شود بخشی از پترولیوم در شرایط متعارفی ( 15 درجه سانتیگراد و 760 میلیمتر فشار جیوه)، به صورت مایع در آمده که به آن نفت خام می‌گویند و بخش دیگر به همان صورت گاز باقی می‌ماند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعینفتزمین شناسی
ادامه مطلب
[ ] [ 12:46 ] [ فردانگار ]

 

 

دریای خَزَر یا دریای مازَندَران یا دریای کاسپین  (آذری: Xəzər dənizi , روسی: Каспийское море، قزاقی: Каспий теңізі، ترکمنی: Hazar deňizi) پهنه‌ای آبی است که از جنوب به ایران، از شمال به روسیه، از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان و از شرق به جمهوری‌های ترکمنستان و قزاقستان محدود می‌شود.

دریای خزر که گاهی بزرگترین دریاچه جهان و گاهی کوچکترین دریای خودکفای کره زمین طبقه‌بندی می‌شود، بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی است. طول آن حدود ۱۰۳۰ تا ۱۲۰۰ کیلومتر و عرض آن بین ۱۹۶ تا ۴۳۵ کیلومتر است. سطح دریای خزر پائین‌تر از سطح دریاهای آزاد است و اکنون (ابتدای سده بیست‌ویکم) ۲۶٬۵ تا ۲۸ متر پایین‌تر از سطح دریا است. خط ساحلی دریا حدود ۷ هزار کیلومتر، مساحت آن ۳۷۱ تا ۳۸۶ هزار کیلومترمربع و حجم آب آن نیز ۷۸۷۰۰ کیلومترمکعب است. دریای خزر در گذشته بخشی از دریای تتیس بود که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس متصل می‌کرد. 

...


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدریای خزر
ادامه مطلب
[ ] [ 12:30 ] [ فردانگار ]

 

خشک شدن دریاچه اورمیه دمای منطقه را به میزان 10-15 درجه افزایش می دهد


خشک شدن دریاچه اورمیه طوفان نمک به بار خواهد آورد


طوفان نمک کشاورزی منطقه را به کل از بین خواهد برد


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب بیماری های ریوی و تنفسی می شود؟


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب مبتلا شدن 3 ملیون نفر به سرطان ریه خواهد شد


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب مهاجرت چند صد هزار نفری مردم آذربایجان می شود


خشک شدن دریاچه اورمیه سب از بین رفتن آرتیمیا تنها موجد زنده و با ارزش این دریاچه خواهد شد


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب تغییر مسیر مهاجرت پرندگان مهاجر شده است 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدریاچه ارومیهدانستنی های مهم
ادامه مطلب
[ ] [ 13:43 ] [ فردانگار ]

 

 

پس از کشف نفت در شهر مسجد سلیمان لزوم ایجاد یک پالایشگاه نفت برای تصفیه نفت به نظر میرسید به همین دلیل این پالایشگاه در سال ۱۲۹۱ توسط مهندسان انگلیسی ساخته شد.


ظرفیت پالایشگاه آبادان

این پالایشگاه در ابتدا روزانه ۲۵۰۰ بشکه در روز نفت تصفیه میکردتوسعه پالایشگاه آبادان از سال 1312 شمسی(1932 میلادی) با لغو قرارداد موجود ANGELO IRANIAN و عقد قرارداد جدید نفتی شتاب بیشتری گرفت ، نقطه عطف در قرارداد جدید این بود که پیش بینی های لازم برای تعلیم و آماده نمودن ایرانیان برای جانشینی خارجیها بشود ، به همین منظور پایه های دانشکده نفت آبادان نیز ریخته شد . این دانشکده در سال 1318 شمسی دائر و در سال1319 شمسی افتتاح گردید . ظرفیت پالایشگاه آبادان در سال ۱۳۳۰ به ۵۰۰۰ بشکه در روز بود که پس از سرمایه گذاری شرکتهای خارجی به۶۰۰ هزار بشکه در روز رسید و به بزرگترین پالایشگاه جهان لقب گرفت. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیپالایشگاه نفت آبادان
ادامه مطلب
[ ] [ 11:47 ] [ فردانگار ]

 

 

سَد به زبان فارسی دری «بَند» دیواری محکم که به منظور مهار کردن یا تغییر مسیر آب در عرض دره یا میان دو کوه و در مسیر رود ایجاد می‌کنند. افزودن ارتفاع آب به‌وسیله ایجاد سد، می‌تواند فقط به منظور مهار یا تغییر مسیر آب رودخانه باشد و یا ذخیره کردن آب در پشت سد برای کشاورزی، آبیاری وآبرسانی و یا حتی تولید انرژی برقابی منظور اصلی در ایجاد سد بوده باشد.

از آنجا که آب جمع شده در پشت یک سد، می‌تواند نیروی بسیار عظیمی به سد وارد کند، در طراحی سدها، اصلی‌ترین مسئله استاتیکی(ایستایی)، غلبه بر این نیرو و رسیدن به شرایط پایداری است که با تخلیه و یا آبگیری سد، پیوسته برقرار باشد.

از نقطه نظر استاتیکی، سدها به دو گروه عمده تقسیم می‌گردند:
سدهای وزنی
سدهای قوسی

....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسدانواع سد
ادامه مطلب
[ ] [ 11:5 ] [ فردانگار ]

 

 

کارخانه‌ها، ماشین‌ها، کامیون‌ها، و وسایلی که دارای دودکش هستند، از سوخت فسیلی نظیر زغال و مواد نفتی استفاده می‌کنند. سوخت این دو نوع ماده موادی نظیر اکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن را وارد هوا می‌سازد. در فضا این اکسیدها تغییر می‌کنند. به گرد و غبار و باران اسیدی تبدیل می‌شوند. سپس به صورت بارش‌های خشک یا تر به سطح زمین بر می‌گردند.

گازها و بخارهایی که از دستگاههای دارای سوخت فسیلی وارد هوا می‌شوند، در هوا خیلی به بالا نمی‌روند و در صورت عدم ترکیب با آب، به صورت گرد و غبار اسیدی در می‌آیند. گرد و غبار اسیدی ضمن فرود آمدن بر زمین به نمای ساختمان‌ها و بناهای سنگی می‌چسبد و موجب فرسایش آنها و کاهش عمر مفید آنها می‌گردد. گرد و غبار اسیدی حتی به چرم، کاغذ و لباس نیز آسیب می‌رساند. این غبارها حیات درختان و حتی گیاهان را مورد تهدید قرار داده و رشد گیاهان و غلات را کاهش می‌دهند و تا کنون سبب آسیب به میلیاردها تن غله شده‌اند.

اکثر شهرهای بزرگ صنعتی مورد تهدید غبارهای اسیدی قرار دارند. شهر لندن در زمستان سال ۱۹۵۲ مورد تهاجم شدید غبارهای اسیدی قرار گرفت و این امر موجب مرگ زودرس ۴۰۰۰ نفر از افراد بیمار گردید. این سانحه باعث شد که مسئولین شهر اقدامات پیشگیرانه‌ای را در جهت کنترل آلودگی هوا به عمل آورند. در نتیجه، امروزه شهر لندن در زمره شهرهایی به شمار می‌رود که هوای نسبتا تمیزی دارند.

مواد آلوده کننده هر قدر در فضا بیشتر بمانندترکیبات زیادتری حاصل می‌شود که اسیدها یکی از ترکیبات آنها می‌باشند. اسیدها به کمک بادهای شدید می‌توانند برای روزهای متوالی در هوا باقی بمانند و صدها کیلومتر مسافت را طی کنند و به این ترتیب از کشوری به کشور دیگر انتقال یابند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیبارانباران اسیدی
ادامه مطلب
[ ] [ 10:49 ] [ فردانگار ]

 

 

جزر و مد ، پایین‌ رفتن‌ و بالا آمدن‌ متناوب‌ روزانه سطح‌ آب‌ اقیانوسها، دریاها و دریاچه‌های‌ بزرگ‌، به‌ دلیل‌ تأثیر گرانش‌ (جاذبه‌) ماه‌ و تا حدودی‌ خورشید. آب‌ در هنگام‌ جزر، پایین‌ می‌رود و در مد بالا می‌آید.

 پدیده جزر و مد موردتوجه‌ ایرانیان‌ باستان‌ بوده‌، چنانكه‌ آمده‌ است‌ كه‌ دو «باد» از پیش‌ (جانب‌) ماه‌ می‌وزد، یكی‌ را «فرود آهَنج‌» (جزر) و دیگری‌ را «بر آهَنج‌» (مد) می‌خوانند. طبیعیدانان‌ و جغرافیدانان‌ دوره اسلامی‌ نیز به‌ سبب‌ كنجكاوی‌ علمی‌ و نیز تأثیر جزر و مد بر زندگی‌ ساكنان‌ شهرهای‌ حاشیه دریاها و اقیانوسها در قلمرو اسلامی‌، به‌ این‌ پدیده‌ توجه‌ داشته‌اند.

عقاید دانشمندان‌ مسلمان‌ در باره جزر و مد تا حدود زیادی‌ متأثر از آرای‌ جغرافیدانان‌، دریانوردان‌ و اخترشناسان‌ یونانی‌ بوده‌ است‌. بسیاری‌ از طبیعیدانان‌ و اخترشناسان‌ یونانی‌ به‌درستی‌ آگاه‌ بودند كه‌ جزر و مد عمدتاً ناشی‌ از تأثیر ماه‌ بر آب‌ اقیانوسها و دریاهاست‌.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیجزر و مد
ادامه مطلب
[ ] [ 11:24 ] [ فردانگار ]

 


 

مهاجرت عبارت‌است از جابه‌جایی مردم از مکانی به مکانی دیگر برای کار یا زندگی. مردم معمولاً به دلیل دور شدن از شرایط یا عوامل نامساعد دورکننده‌ای مانند فقر، کمبود غذا، بلایای طبیعی، جنگ، بیکاری و کمبود امنیت مهاجرت می‌کنند. دلیل دوم می‌تواند شرایط و عوامل مساعد جذب کننده مانند امکانات بهداشتی بیشتر، آموزش بهتر، درآمد بیشتر و مسکن بهتر در مقصد مهاجرت باشد.

اگرچه مهاجرت بشر برای مدت صدها هزار سال وجود داشته و دارد، «مهاجرت» در مفهوم مدرن به حرکت و کوچ افراد از یک ملیت- کشور به کشور دیگر، که در آنجا شهروند نیستند، محسوب می‌شود. مهاجرت به‌طور ضمنی به اقامت درازمدت با مهاجرت اطلاق می‌شود توریستها و بازدید کنندگان موقتی و کوتاه مدت به‌عنوان مهاجرت شناخته نمی‌شوند؛ اما با وجود این، مهاجرت فصلی کارگران و نیروی کار (به‌طور نمونه برای مدت کمتر از یک سال) اغلب به‌عنوان شکلی از مهاجرت بحساب می‌آیند. میزان جانی مهاجرت، درشرایط کامل بالا ولی در شرایط مرتبط پایین است.بر طبق آمار تخمینی سازمان ملل متحد در حدود ۱۹۰ میلیون مهاجر بین‌المللی در سال ۲۰۰۵ وجود داشته‌است، که ۳٪ از کل جمعیت دنیا را شامل می‌شود. ۹۷٪ بقیه جمعیت دنیا در کشورها و محلهایی زندگی می‌کنند که به دنیا آمده‌اند یا به‌طور خانوادگی زندگی کرده‌اند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیمهاجرتانواع مهاجرتعلل مهاجرت
ادامه مطلب
[ ] [ 10:37 ] [ فردانگار ]

 

 

رسوبگذاری یعنی موادی که در اثر مراحل مختلف فرسایش ، خرد شده و در نتیجه عوامل مختلف ، حمل و نقل شده‌اند، بلاخره در محیطهای مختلف رسوب می‌کنند. بدین ترتیب اثر عومل خارجی که هموار کردن زمین است، در این مرحله خاتمه می‌یابد و به عبارت دیگر با پر شدن قسمتهای گود زمین از رسوبات و فرسوده شدن قسمتهای مرتفع ، اختلاف ارتفاع بین این دو قسمت کم می‌شود.


رسوبگذاری در قاره‌ها
بطور کلی رسوبگذاری در قاره‌ها یا خشکیها در محیط‌های مختلفی صورت می‌گیرد که در زیر زمین مختصر به نحوه رسوبگذاری در هر یک از این محیطهای قاره‌ای می‌پردازیم.

... 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیرسوبگذاریانواع رسوب گذاری
ادامه مطلب
[ ] [ 13:18 ] [ فردانگار ]

 

 

دیدکلی
مقدار آب رودخانه‌ها ، در مقایسه با حجم آب کره ، بسیار ناچیز است. با این وجود بسیاری از تغییرات ایجادشده در سطح خشکیهای عالم ناشی از عملکرد آبهای جاری است. رود و بستر آن ، یعنی «رودخانه» نقش مهمی در زندگی بشر دارند.


نحوه تشکیل رود
در ابتدای هر بارندگی آب باران بر اثر تبخیر به اتمسفر باز می‌گردد. یا به داخل زمین نفوذ می‌نماید. ولی با افزایش سرعت و مدت بارندگی به تدریج در صدد تبخیر کاهش می‌یابد و بارش بیش از مقداری می‌شود که زمین قادر است جذب کند. در این موقع آب در سطح زمین جاری می‌شود. این آبها ابتدا بصورت قشر نازکی از آب و یا تعداد زیادی از جویبارهای بسیار کوچک و درهم جریان می‌یابند و سپس در مجاری معینی متمرکز می‌شوند. این مجاری شاخه‌های اولیه رود هستند. این شاخه‌ها مرتبا به هم می‌پیوندند و رودخانه اصلی را بوجود می‌آورند. 

....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیرودخانه
ادامه مطلب
[ ] [ 13:11 ] [ فردانگار ]

 

 

نگاه اجمالی
یخچال‌ها توده‌های بزرگی از یخ و برف می‌باشند که در مناطقی که آب و هوا سرد و یخبندان است تشکیل می‌شوند. در این نوع مناطق ریزش برف بیش از مقدار ذوب و تبخیر آن می‌باشد. البته وجود سرما در یک منطقه برای تشکیل یخچال کافی نیست. برای تشکیل یخچال علاوه بر وجود سرما حتما ریزش زیاد برف نیز لازم است. هرچه از مناطق استوایی به مناطق قطبی نزدیکتر شویم به علت کم شدن درجه حرارت خورشید یخچال‌ها در ارتفاع کمتری تشکیل می‌شوند.

در دوران‌های گذشته مخصوصا در دوره پلیستوسن یخچال‌های طبیعی بخش وسیعی از قاره‌ها را می‌پوشاندند. ولی از آن زمان تابحال این یخچال‌ها پس ‌روی کرده‌اند و اثر زیادی بر توپوگرافی زمین گذاشته‌اند. امروزه در حدود 10 درصد از سطح زمین (حدود 16 میلیون کیلومتر مربع) توسط یخچال‌ها اشغال شده‌اند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعییخچالهای طبیعی
ادامه مطلب
[ ] [ 13:5 ] [ فردانگار ]

 

 

ستاره‌شناسان در سازمان هوا فضا‌ی آمریکا، ناسا،سیاره جدیدی را خارج از منظومه خورشیدی کشف کرده‌اند که اندازه آن تقریبا دو برابرو نیم کره زمین است و به سیاره ما شباهت‌های فراوان دارد 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسیاره جدیدکپلر ـ ۲۲بی
ادامه مطلب
[ ] [ 8:52 ] [ فردانگار ]

 

خورشيد را 9 سياره احاطه كرده‌اند كه در بين آنها كره زمين از نظر فاصله با خورشيد، سومين كره است و از چهار سياره داخلي بزرگ‌تر است.



از پنج سياره بيروني، چهار تاي آنها از كره زمين بزرگ‌تر هستند. زمين در مداري گردش مي‌كند كه هيچ وقت از 5/91 ميليون مايل به خورشيد نزديك‌تر نمي‌شود و از 5/94 ميليون مايل دورتر نمي‌شود.



جالب‌تر اينجا است كه اين مدار تقريباً دايره مانند است و اگر غير از اين بود زندگي روي كره زمين غير ممكن مي‌شد زيرا حيوانات و گياهان در زمستان از سرما يخ مي‌زنند و در تابستان از گرما كباب مي‌شدند. ‏

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدانستنیهای جالب درباره کره زمین
ادامه مطلب
[ ] [ 8:42 ] [ فردانگار ]

 

 

سرو(نگین سبز) چهار هزار و پانصد ساله ابركوه، با گذشت 1,642,500 روز از عمر خود، سرسبز و شاداب در پهنای كویر یزد در شهرستان ابركوه مقاوم و استوار است و جهانیان را شگفت‌زده كرده است. دانشمندان و كارشناسان داخلی و خارجی، از این درخت به عنوان كهنسال‌ترین درخت جهان یاد می‌كنند و می‌گویند: دیدن این درخت برای هر كسی جالب و شگفت‌آور است. اخیرا دانشمندانی از ژاپن و روسیه از این درخت دیدن كردند و عمرش را تا هشت هزار سال برآورد كرده‌اند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیبزرگترین درخت دنیا در ایران
ادامه مطلب
[ ] [ 8:37 ] [ فردانگار ]

 

 

هنگامی که صحبت سن و سال شما می شود، احتمالا در محاسبه ان دچار اشتباه نمی شوید. اما وقتی حساب کردن سن کره زمین مطرح باشد، کار بسیار سخت تر می شود.
پیش از آنکه روش تاریخ گذاری رادیوسنجی به وجود آید، تعیین سن کره زمین تنها در حیطه حدس و گمان قرار می گرفت.
تا همین یک قرن پیش بسیاری عمر آن را تنها چند هزار سال می دانستند و لرد کلوین فیزیکدان در اواخر قرن نوزدهم عمر عمر زمین را ۱۰۰ میلیون سال تخمین زد.
ماری کوری در سال ۱۸۹۸ پدیده رادیواکتیویته را کشف کرد، که در آن اتم های ناپایدار انرژی خود را از دست می دهند، یا به عبارت دیگر با پرتوتابی به شکل ذرات یا امواج الکترومغناطیسی متلاشی می شوند.
ارنست راترفورد فیزیکدان در سال ۱۹۰۴ نشان داد که چگونه پدیده تلاشی اتمی می تواند به عنوان ساعتی برای تاریخ گذاری سنگ های قدیمی به کار رود. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسن زمین
ادامه مطلب
[ ] [ 8:23 ] [ فردانگار ]

 

 

حرکت انتقالی زمین به دور خورشید

حرکت انتقالی زمین که واحد سال نجومی نیز می‌باشد یکدور کامل زمین در مدار خود نسبت به یک ستاره ثابت، پیرامون خورشید است که مقدار آن ۳۶۵٫۲۵۶۴ شبانه‌روز معادل ۳۶۵ شبانه‌روز و ۶ ساعت و ۹ دقیقه و ۱۰ ثانیه‌است.

سرعت این حرکت زمین در مدار خود به دور خورشید یکسان نیست و در نزدیکی خورشید (هنگام حضیض) بیشترین سرعت و در فاصله دورتر خورشید (هنگام اوج) کمترین سرعت را دارد. و میانگین سرعت آن ۳۰ کیلومتر بر ثانیه‌است. با تعدیل محاسبه این حرکت نسبت به نقطه اعتدال، سال اعتدالی بدست می‌آید که ۲۰ دقیقه از سال نجومی و گردش انتقالی زمین کمتر است و در گاهشماری کاربرد دارد. با توجه به انحراف مدار انتقالی زمین نسبت به صفحه استوا، در یک دور حرکت انتقالی، میل زمین نسبت به خورشید و متقابل زاویه تابش خورشید در روزهای سال متغیر خواهد بود و موجب تغییر نسبت ساعات شب به روز و تغییرات گسترده و تدریجی سالانه آب و هوایی و دما بر کره زمین خواهد شد. که این تغییرات اقلیمی در چهار مرحله زمانی تقریبا مساوی بعنوان فصول چهارگانه در زمین نمایان می‌شود. حرکت انتقالی همچنین موجب تغییر ظاهری چهرهٔ سالانه آسمان شب می‌باشد. 

....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیحرکات چندگانه زمینحرکت انتقالیحرکت وضعیحرکت رقص محورحرکت تقدیمیچرخش زمین به دور خودش
ادامه مطلب
[ ] [ 7:57 ] [ فردانگار ]

 

 

تا سال 2050 ميلادي جمعيت روي زمين به 9 ميليارد انسان ميرسد، يعني تقريباً سه برابر جمعيت کنوني. آيا در آنزمان امکان تغذيۀ اين تعداد انسان وجود خواهد داشت؟

در سال 2008 دنيا شاهد پديده‌اي تازه در شهرنشيني خواهد شد. سال ميلادي آينده براي اولين بار در تاريخ جهان بيش از نيمي‌از جمعيت انسان‌هاي دنيا يعني رقمي‌معادل 3/3‌ميليارد نفر در مناطق شهري زندگي خواهند كرد.

تا سال 2030 اين رقم به 5‌ميليارد نفر خواهد رسيد. بسياري از اين طبقه شهرنشين جديد فقير خواهند بود. آينده آنها و آينده شهرها در كشورهاي در حال توسعه در كنار آينده خود بشريت همه و همه به تصميماتي بستگي دارد كه اكنون گرفته خواهد شد.

جمعيت شهري جهان به سرعت در حال رشد است. در چند دهه آينده دنيا شاهد دامنه بي‌سابقه رشد شهر و شهرنشيني در كشورهاي در حال توسعه خواهد بود. اين رشد در آفريقا و آسيا جايي كه جمعيت شهري آنها بين سال‌هاي 2000 تا 2003 دو برابر شده، بسيار چشمگيرتر خواهد بود. اين افزايش جمعيت به اين معناست كه رشد شهري اين مناطق در طول كل تاريخ به ناگهان و طي يك نسل اتفاق مي‌افتد 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیکره زمین جمعیت
ادامه مطلب
[ ] [ 14:57 ] [ فردانگار ]

 

ناسا اخیرا یک فیلم ویدیویی از انفجارهای چشمگیر بر روی سطح خورشید را منتشر کرده که توسط رصدخانه دینامیک خورشیدی ثبت شده است.

جام علمی؛ این ماهواره بصورت مداوم فعالیت‌های خورشید را در تلاش برای کمک به درک بهتر دانشمندان و پیش‌بینی هواشناسی فضا و زمین پیگیری می‌کند.

دانشمندان در بررسی این تصاویر و فیلم از فیلترهای متحرک برای پیگیری انفجارها استفاده می‌کنند که اغلب نتایج مسحورکننده‌ای را بدنبال دارد.

انفجارهای سطحی به نمایش درآمده در این فیلم بیشتر حلقه‌های تاجی یا همان کمانهای عظیم و زیبای مواد خورشیدی هدایت شده با میدانهای مغناطیسی در جو خورشید هستند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیخورشیدحلقه تاجینجوم
ادامه مطلب
[ ] [ 14:28 ] [ فردانگار ]

 

 

به گزارش خبرگزاری مهر، در نقاط ناشناخته دنیا هنوز جانوران بسیاری وجود دارند که نه تنها کمیاب هستند بلکه ظاهری منحصر به فرد دارند. به همین منظور سایت «پراودا» 10 گونه از جانداران روی زمین را که ظاهری بسیار عجیب دارند طبقه بندی کرده است.

رتبه اول این طبقه بندی جانوری به نام «آکسولوتل» (axolotl) است. این جانور نوعی سمندر است که در دریاچه «خوشیمیلکو» در مکزیک زندگی می‌کند. این گونه که از نوزاد کرمی شکل به بلوغ می‌رسد در حدود 25 سانتیمتر طول دارد و دو حلقه آبششی در اطراف سر دارد. این جانور قادر است بخشهایی از بدن خود را ترمیم کند. «آکسولوتل» یک جانور شکارچی شب بیدار است. پرخوری این جانور بسیار معروف است.

این حیوان از ماهی‌های کوچک تغذیه می‌کند و به دلیل آلودگی‌های محیط زیست به عنوان یک گونه در حال انقراض معرفی می‌شود. در رتبه دوم این طبقه بندی، خرگوش مودار قرار گرفته است. این گونه به دلیل داشتن موهای زیاد خود شهرت دارد. خاستگاه اولیه این گونه ترکیه است. این حیوان یک پوشش خز دارد که طول آن می‌تواند به هشت سانتیمتر برسد. این پوشش خز، گونه، گوش و پیشانی خرگوش را می‌پوشاند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعی10 حیوان بسیار عجیب دنیا
ادامه مطلب
[ ] [ 14:12 ] [ فردانگار ]

 

 

1- فاضلابهای صنعتی چیست؟

جواب:

فاضلابهایی هستند که از صنایع مختلف حاصل می‌شوند و نسبت به نوع صنایع ، ترکیبات شیمیایی مختلفی دارند و وقتی وارد دریاها می‌شوند باعث آلودگی آب و مرگ آبزیان می‌گردتد.
 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیفاضلاب ها
ادامه مطلب
[ ] [ 13:9 ] [ فردانگار ]

 

 

نور بیشترین سرعت خود رادر خلا دارد که حدودا300000 کیلومتر بر ثانیه می باشد مقدار سرعت نور در محیط مادی غیر خلا کمتر ازمقدارش در خلا است.
با حل معادلات ماکسول و رسیدن به معادله بنیادی موج مقدار سرعت نور بر حسب گذردهی الکتریکی خلا وتراوایی مغناطیسی خلا بر طبق زابطه سرعت امواج الکترومغناطیسی ماکسول داده می شود.

اندازه گیری سرعت نور:

یکی از دقیقترین اندازه گیری های الکتریکی کمیت گذردهی الکتریکی در تراوایی مغناطیسی است که در مؤسسه ملی استاندارد ها در آمریکاه بوسیله رزا (Roza) و درسی(Dorsey) انجام شد.

.... 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسرعت نور
ادامه مطلب
[ ] [ 13:3 ] [ فردانگار ]

 

 

منظوراز آلودگی آب، آلودگی شیمیایی، میکروبی و آلودگی با مواد زاید آب دریاچه ها، رودخانه ها، اقیانوس ها و آبهای زیرزمینی است. هنگامی که آلودگی ها به طور مستقیم یا غیر مستقیم بدون تصفیه از مواد ترکیبی مضر در آبها تخلیه می شوند، آلودگی آبها آلوده می‌شوند. آلودگی آبها بر گیاهان و ارگانیستم های زنده ای درون این آبها اثر می‌گذارند. تقریبا در همه موارد، این اثرات علاوه بر گونه های منفرد و جمعی، گروه های زیستی طبیعی را نیز تخریب می‌کند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیالودگی ابعللکنترلمدیریتنیشکر
ادامه مطلب
[ ] [ 12:54 ] [ فردانگار ]

 

 

امواج کشندی یا (به انگلیسی: Tidal waves) آب‌تاز یا سونامی یکی از پدیده‌های جغرافیایی است. غریاله به لرزش شدید آب دریا گفته می‌شود که در پی زمین‌لرزه‌های زیر دریا پدید می‌آید. آبی که به لرزه در آمده به شکل موج‌های عظیم به کرانه‌ها رسیده و ویرانی به بار می‌آورد. غریاله واژهٔ فارسی بومی برای این پدیده در استان بوشهر است و پدیدهٔ غریاله در کرانه‌های خلیج فارس نیز دارای پیشینه است. غریاله‌ها معمولاً پس از یک زمین‌لرزه بزرگ (با حرکت رو به بالا)، فعالیت آتشفشانی زمین‌لغزه و یا برخورد شهابسنگ‌ها پدید می‌آیند. بسیاری از غریاله‌ها در کرانه‌های ژاپن رخ می‌دهند و از اینرو واژه ژاپنی مربوط به این پدیده یعنی (津波 تسونامی) به زبان انگلیسی و از آن راه به بسیاری زبان‌های دیگر نیز راه یافته است.

 پس از غریاله‌ها معمولاً گسل‌های بزرگی در بستر دریاها پدید می‌آیند. سرعت موج‌های آبلرزه‌ای گاه به بیش از ۸۰۰ کیلومتر در ساعت می‌رسد. غریالهٔ سال ۱۷۸۸ لیسبون (پرتغال) با موج‌هایی به بلندی حدود ۱۸ متر به شهر هجوم برد و ساکنان آن شهر را در کام خویش فرو برد. یکی از بزرگ‌ترین غریاله‌ها که در سال ۲۰۰۴ میلادی در نزدیکی سوماترای اندونزی روی داد باعث ویرانی عظیم و کشته شدن پیرامون ۱۰۰ هزار تن در جنوب آسیا شد.

..... 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسونامیاب تازتسونامی
ادامه مطلب
[ ] [ 12:45 ] [ فردانگار ]

 

 

به گزارش خبرگزاری مهر، در نقاط ناشناخته دنیا هنوز جانوران بسیاری وجود دارند که نه تنها کمیاب هستند بلکه ظاهری منحصر به فرد دارند. به همین منظور سایت «پراودا» 10 گونه از جانداران روی زمین را که ظاهری بسیار عجیب دارند طبقه بندی کرده است.

رتبه اول این طبقه بندی جانوری به نام «آکسولوتل» (axolotl) است. این جانور نوعی سمندر است که در دریاچه «خوشیمیلکو» در مکزیک زندگی می‌کند. این گونه که از نوزاد کرمی شکل به بلوغ می‌رسد در حدود 25 سانتیمتر طول دارد و دو حلقه آبششی در اطراف سر دارد. این جانور قادر است بخشهایی از بدن خود را ترمیم کند. «آکسولوتل» یک جانور شکارچی شب بیدار است. پرخوری این جانور بسیار معروف است. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیده حیوان بسیار عجیب دنیا
ادامه مطلب
[ ] [ 13:28 ] [ فردانگار ]

 

 

یک ایستگاه فضایی است که با مشارکت بیش از ۱۵ کشور ساخته می‌شود. این ایستگاه فضایی در مدار زمین و در ارتفاع ۳۵۰ کیلومتری از سطح زمین در حرکت است. سرعت آن در مدار معادل ۲۷٬۷۰۰ کیلومتر بر ساعت است، که به این ترتیب روزی ۱۵ بار به دور سیاره زمین گردش می‌کند. ساخت این ایستگاه فضایی هنوز ادامه دارد و تکمیل آن برای سال ۲۰۱۰ پیش‌بینی شده است. پس از تکمیل، ایستگاه فضایی بین‌المللی ۴۵۰ تُن وزن خواهد داشت، و ۱۲۰۰ متر مکعب فضای کار، پژوهش و زندگی برای فضانوردان فراهم خواهد آورد. ایستگاه فضایی بین‌المللی در شب بصورت ستاره‌ای متحرک با چشم غیرمسلح قابل رؤیت است.

 

این ایستگاه محصول همکاری مشترک سازمان ناسا، سازمان فضایی روسیه، سازمان فضایی اروپا، سازمان فضایی ژاپن، و سازمان فضایی کانادا است. سازمان فضایی برزیل از طریق همکاری با ناسا با این برنامه مشارکت می‌کند. سازمان فضایی ایتالیا، هم به عنوان یک عضو فعال در سازمان فضایی اروپا، و هم بطور مستقل در برنامه ایستگاه فضایی مشارکت می‌کند. سازمان فضایی چین نیز علاقه خود را برای پیوستن به جمع مشارکت‌کنندگان، به ویژه از طریق همکاری با سازمان فضایی روسیه اعلام داشته است.

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیایستگاه فضاییInternational Space Stationاهداففضاپیماناسا
ادامه مطلب
[ ] [ 13:25 ] [ فردانگار ]

 

فسيل ها بقاياي جانوران و گياهان باستاني و ردپاها يا اثرات به جا مانده از موجودات زنده از دوره هاي زمين شناسي گذشته يا اثرات به جا مانده از هر فعاليتشان هستند. فسيل ها روي همه قاره هاي زمين پيدا شده اند.



لغت فسيل از لغت لاتين fossilis مي آيد كه به معني حفر كردن و کاوش کردن است. بيشتر لايه هاي فسيلي از سنگ هاي رسوبي به دست آمده اند. سنگ رسوبي سنگي است كه از رسوباتی نظیر ماسه، گل و تكه هاي كوچك سنگ تشکیل شده است . پس از گذشت دوره هاي زماني طولاني، اين ذرات كوچك فشرده شده اند (متراكم شده اند). اگر فسیلی در میان آنها باشد، این فسیل زير لايه هاي بيشتر و بيشتري از رسوب دفن شده است و در داخل سنگ هاي رسوبي فشرده شده است. لايه های زیرين قديمي تر از لايه هاي بالايي هستند.

.... 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیفسیلچگونگی تشکیل
ادامه مطلب
[ ] [ 8:42 ] [ فردانگار ]

 

شکل زمین
هر چند کرویت زمین از زمانهای قدیم (530 سال قبل از میلاد توسط فیثاغورس) و با استفاده از برخی دلایل فیزیکی مشخص شده بود. ولی امروزه پروازهای فضایی و عکس برداری از زمین مطمئن ترین روش برای مشاهده کرویت زمین است. در نگاه اول می‌توان زمین را کره‌ای به شعاع متوسط 6371 کیلومتر در نظر گرفت. ولی می‌دانیم که کرویت زمین کامل نیست، بلکه زمین در قطبین کمی فرورفتگی دارد. بطوری که شعاع استوائی آن 6378 کیلومتر و شعاع قطبی آن 6356 کیلومتر است. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیکره زمینمشخصات جغرافیایی زمین
ادامه مطلب
[ ] [ 14:2 ] [ فردانگار ]

پديده زيبا ولي خطرناك آذرخش يا برق ، تخليه الكتريكي در جو زمين است.
همه شما تا به حال غرش آسمان "رعد و برق" و نيز تلاطم ابرها و ايجاد نورهاي درخشان لحظه اي در آسمان را ديده ايد.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیرعدوبرقاذرخش
ادامه مطلب
[ ] [ 11:53 ] [ فردانگار ]

 

همانند نام، پرچم و نشان هر کشور در شناخت آن کشور نقش مهمی دارد و نشان دهنده انگیزه ها، آرمان ها چگونگی نگرش سیاسی مذهب و فلسفه یک ملت و بیان کننده شرایط جغرافیایی فرهنگی و حوادث سرنوشت ساز در تاریخ یک ملت است. نظر به اهمیت ویژه پرچم مطالعه علمی پرچم ها معنا و مفهوم و سیر دگرگونی آنها در گزارشی کوشیده ایم به مطالعه تاریخچه و مفهوم نهفته در رنگ ها، نشانه های موجود در پرچم برخی از کشورها بپردازیم.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیمعانی پرچمایرانهندکاناداترکیهعربستان سعودیچینبریتانیاامریکا
ادامه مطلب
[ ] [ 20:58 ] [ فردانگار ]

 

مُشتَری یا هُرمُز یا اورمزد یا برجیس بزرگ‌ترین سیاره سامانه خورشیدی است. از نظر فاصله از خورشید، مشتری پنجمین سیاره بعد از تیر و ناهید و زمین و بهرام است. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیمشتریسیارهغول منظومه شمسي
ادامه مطلب
[ ] [ 11:18 ] [ فردانگار ]

 این گجت با حجم کوچکی که دارد می توان هر کجا و تحت هر شرایطی به راحتی از آن استفاده کرد و مکان های مورد نظر را در نقشه ای که در اختیار کاربر می گذارد، هرچه سریعتر یافت.

 


موضوعات مرتبط: جغرافياگوناگون
برچسب‌ها: علوم اجتماعینقشهگجت جدیدمسیریابیMaptor
ادامه مطلب
[ ] [ 18:28 ] [ فردانگار ]

 

غار علیصدر تنها غار تالابی ایران و از معدود غارهای آبی جهان است. علیصدر همچنین بزرگ‌ترین غار آبی جهان می‌باشد. این غار در ارتفاعات ساری قیه نزدیک روستای علی‌صدر شهرستان کبودراهنگ واقع شده‌است. ارتفاع غار از سطح دریا ۲۱۰۰ متر است.محوطه غار دالان‌های پیچ در پیچ و دهلیزهای متعددی دارد. از مجموعه رشته آبها، دریاچه بزرگی در درون غار بوجود آمده و از این رو نفوذ به ژرفای غار تنها با قایق میسر است. غار علیصدر یکی از دیدنی‌های جهانگردی استان همدان است. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیهمدانغارعلیصدر
ادامه مطلب
[ ] [ 15:24 ] [ فردانگار ]

 

به هفت قله‌ای که بلندترین قله‌های هفت قاره جهان هستند اصطلاحا «هفت قله» گرفته می‌شود. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیهفت قله برتر جهاناورستآکونکاگوامک کینلیکلیمانجارواروپا البروسمون بلانتوده وینسونپونچاک جایاویلهلمکازیسکو
ادامه مطلب
[ ] [ 10:9 ] [ فردانگار ]
[ ] [ 9:39 ] [ فردانگار ]

 

گرم‌شدن زمین یا گرمایش زمین (به انگلیسی: Global Warming) نام پدیده‌ای است که منجر به افزایش میانگین دمای سطح زمین و اقیانوس‌ها گردیده‌است. طی ۱۰۰ سال گذشته، کرهٔ زمین به طور غیرطبیعی حدود ۰٫۷۴ درجهٔ سلسیوس گرم‌تر شده که این موضوع دانشمندان را نگران کرده‌است.برخی از دانشمندان معتقدند که دهه‌های پایانی قرن بیستم، گرم‌ترین سال‌های ۴۰۰ سال اخیر بوده‌است.  گزارش‌ها حاکی از آن است که ۱۰ مورد از گرم‌ترین سال‌های جهان تنها از سال ۱۹۹۰ تا سال ۲۰۰۷ به ثبت رسیده‌است که این میزان در ۱۵۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده‌است.به نظر می‌رسد فعّالیّت‌های صنعتی در ایجاد این مشکل بسیار مؤثّر است و به گرم‌شدن کرهٔ زمین کمک می‌کند.
 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیگرماگرم شدن کره زمین
ادامه مطلب
[ ] [ 10:48 ] [ فردانگار ]

 

 

جغرافیای بروجرد
بروجرد در غرب ایران و در منطقه کوهستانی زاگرس قرار دارد. شهرستان بروجرد در شمال شرقی استان لرستان واقع شده و از شمال به شهرستانهای ملایر و نهاوند در استان همدان، از شرق به سربند اراک در استان مرکزی، از جنوب به درود و از غرب به خرم آباد و الشتر در استان لرستان محدود می شود. این منطقه مشتمل بر کوههای مرتفع زاگرس در غرب، دشت سیلاخور در مرکز و پیشکوههای داخلی زاگرس در شرق است.  


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیبروجردموقعیت جغرافیایی بروجردزمین شناسی منطقه بروجردتقسیمات کشوریجمعیت و آمارهای انسانیوجه تسمیه بروجرد
ادامه مطلب
[ ] [ 10:44 ] [ فردانگار ]

 

 

آب خواص بسیار مهمی دارد اما گاهی هم به پدیده‌ای تبدیل می‌شود که انسان را با مشکلات بی‌شماری مواجه سازد.


یکی از آنها سیل است که سالانه جان بسیاری از افراد را می‌گیرد. پدیده طبیعی که کشتار توسط آن از زیاد است. برای درک بیشتر این پدیده بهتر است به آن کارشناسانه‌تر نگاه کنیم: 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسیلتغییرات اب و هواییتغییرات جوی
ادامه مطلب
[ ] [ 19:56 ] [ فردانگار ]

 

تعریف مفهومی خشکسالی :
تعاریف مفهومی که در قالب اصطلاحاتی کلی بیان می شده به افراد کمک می کند تا مفهوم خشکسالی را درک کنند . بعنوان مثال “ خشکسالی عبارت است از یک دورة ممتد کمبود بارش که منجر به صدمه زدن محصولات زراعی و کاهش عملکرد می شود ” .


تعریف عملی خشکسالی :
تعاریف عملی به افراد کمک می کند تا شروع ، خاتمه و درجه شدت خشکسالی را تشخیص دهند . برای تعیین شروع خشکسالی تعاریف عملی ، میزان انحراف از میانگین بارش یا سایر متغیرهای اقلیمی در طول یک دوره زمانی را مشخص می کند . این امر معمولاً با مقایسه وضعیت فعلی نسبت به متوسط های گذشته که غالباً مبتنی بر دوره آماری30 ساله است انجام می شود . 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیخشکسالیعوامل خشکسالیتعاریف خشکسالی
ادامه مطلب
[ ] [ 19:43 ] [ فردانگار ]

 

 

 

دریاچه اُرومیه با نام سابق دریاچه رضاییه در شمال غربی ایران و در منطقهٔ آذربایجان واقع شده‌است. این دریاچه طبق آخرین تقسیمات کشوری، بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم شده‌است. دریاچهٔ ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ آب‌شور دنیا است. آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتاً از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، تلخه رود، گادر، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.

 

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدریاچهدریاچه ارومیهدریاچه رضاییهدریاچه چیچَست
ادامه مطلب
[ ] [ 14:43 ] [ فردانگار ]

 

 

مثلث برمودا نامش را در نتیجه ناپدید شدن ۶ هواپیمای نیروی دریایی همراه با تمام سرنشینان آنها در پنجم دسامبر ۱۹۴۵ کسب کرد. ۵ فروند از این هواپیماها به دنبال اجرای ماموریتی عادی و آموزشی، در منطقه مثلث، پرواز می‌کردند که با ارسال پیام های عجیبی درخواست کمک کردند. هواپیمای ششم برای انجام عملیات نجات، به هوا برخاست که هر شش هواپیما به طرز فوق‌العاده مشکوکی مفقود شدند.

 

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیمثلثمثلث برموداعلل وقوعمثلث شیطان
ادامه مطلب
[ ] [ 13:45 ] [ فردانگار ]
صفحه قبل 1 ... 3 4 5 6 7 ... 19 صفحه بعد
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

بنده شجاعي فرد دبير رشته مطالعات علوم اجتماعي هستم.در اينجا شما مطالب جذاب درباره دروس رشته مطالعات علوم اجتماعي خواهيد يافت كه هم براي دانش آموزان و معلمان و ساير افراد علاقه مند مي تواند مفيد و آموزنده باشد.
امکانات وب
میهن بلاگ