آموزش دروس مطالعات علوم اجتماعي
مطالب مربوط به دروس دوره راهنمايي مانند تاريخ وجغرافيا و اجتماعي و مطالب جالب مانند ديگر همچون مقاله يا تحقيقات دانش آموزي پاور پووينت ها و عكس هاي آموزشي  
نويسندگان
آخرين مطالب
لینک دوستان

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان

 آموزش مطالعات علوم اجتماعي

 و آدرس

 fardanegar.LoxBlog.com

 لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.





پيوندهای روزانه

 

قلعهٔ اژدهاپیکر در شهرستان لارستان بر روی تپه‌ای در جانب شمالی شهر می‌باشد. بین این تپه و تپه‌ای که «قلعهٔ نارین» بر روی آن ساخته شده، دره ای تنگ وجود دارد که مسیر رودخانهٔ خشکی (رودخانه فصلی) به نام رودخانه (وروند) می‌باشد. آثار ساختمان سد مسقف بین دو تپه نیز تا به امروز اندکی باقی است. در ضلع شرقی قلعه اژدها پیکر، بر روی یک سطح مرتفع مشرف به شهر لار، بقایایی از یک ساختمان به جا مانده که به قبر مادر نادر شاه مشهور است. دیوارهای خارجی آن ساختمان مربع شکل و به ابعاد ۵/۴×۵/۴ متر و ارتفاع آن ۹ متر می‌باشد. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیقلعه اژدهاپیکرشهرستان لارستان
ادامه مطلب
[ ] [ 14:11 ] [ فردانگار ]

 

نمای شرقی ارگ كريمخان زند - شيراز




ارگ کریم خان در مرکز شهر شیراز قرار دارد. این ارگ در دوره سلطنت سلسله زندیه ساخته شده‌است و پس از اینکه کریم خان زند شیراز را به عنوان پایتخت خود و این مکان را به‌عنوان مکان زندگی خود انتخاب کرد، به ارگ کریمخان معروف شد. در زمان سلطنت سلسله پهلوی از ارگ به‌عنوان زندان استفاده شد که آسیب‌هایی به آن وارد شده‌است. در سال ۱۳۵۰ این ارگ به اداره فرهنگ و هنر وقت واگذار شد. این بنای بزرگ اکنون زیر نظر سازمان میراث فرهنگی جمهوری اسلامی ایران اداره می‌شود و از چند سال پیش کار مرمت این بنا آغاز شده‌است تا به عنوان موزه بزرگ فارس مورد استفاده قرار گیرد. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیارگ کریم‌خانشیراز
ادامه مطلب
[ ] [ 14:8 ] [ فردانگار ]

 

قلعه دختر یا آتشکده آناهیتا (ناهید) که به قلعه کهنه نیز مشهور است، بر فراز تپه‌های مرتفع شرقی شهر کرمان قرار دارد و از دوران پیش از ورود اسلام به ایران به یادگار مانده‌است.

مصالح بکار رفته در این قلعه تنها خشت خام و گل رس است. بقایای قلعه دختر دورنمای گذشته دراز این شهر و نام آن (آتشکده آناهیتا) یادآور پرستش آناهیتای باستانی، ایزدبانوی آب و باروری است.

قلعه اردشیر دیگر قلعه باستانی این شهر است.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیقلعه دختر کرمان
[ ] [ 14:6 ] [ فردانگار ]

 دژ هیور (به انگلیسی: Hever Castle)‏ نام یکی از قلعه‌های انگلستان در نزدیکی ادنبریج در کنت است که باغ زیبایی به سبک ایتالیایی دارد. گفته می‌شود که هنری هشتم، پادشاه انگلستان همراه با آن بولین، پیش از ازدواج با او به‌عنوان دومین همسرش در این دژ اقامت داشتند.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدژ هیور
[ ] [ 14:4 ] [ فردانگار ]

 

برج لندن قلعه‌ای تاریخی در مرکز لندن است که در سمت شمالی رود تیمز واقع شده‌است. در نقطه‌ای که اکنون این برج قرار گرفته احتمالاً ابتدا یک دژ بریتانیایی و سپس یک دژ رومی وجود داشته‌است. شاید ساکسون‌ها هم در این نقطه صاحب دژی بوده‌اند. بعد، ویلیام فاتح دستور ساختن یک برج سفید را داده‌است. که از قدیمی ترین قسمت‌های قلعه نظامی حاضر است. قسمت‌های مهم دیگر بنا هم، در زمان حکومت هنری سوم (۱۲۷۲-۱۲۱۶) ساخته شده‌اند. این برج یکی از ترسناک ترین ساختمان‌های دنیا نیز قلمداد می‌شود بی‌شک ناشی از تعداد زیاد اعدامها، قتل‌ها و شکنجههایی است که در هزار سال گذشته در پس دیوارهای این محل صورت گرفته‌است. بارها و بارها گزارش شده‌است که افراد مختلفی در دور و اطراف برج روح دیده‌اند. در یک نیمه شب زمستانی در سال ۱۹۵۷ یکی از نگهبانان از صدای برخورد یک شی به سقف از جا پرید. وقتی برای پیگیری و بررسی از اتاقک بیرون رفت موجودی سفیدرنگ و بی‌شکل را دید که بر روی برج قرار گرفته‌است. مدتی بعد آنها دریافتند که لیدی جین‌گری در تاریخ ۱۲ فوریه سال ۱۵۵۴ درهمان محل سرش از بدنش جدا شد. شاید سرشناس‌ترین سکنه برج لندن روح آن بولین باشد. او یکی از همسران هنری هشتم بود که در سال ۱۵۳۶ در این برج سرش زیر گیوتین گذاشته شد. روح او در مواقع بی‌شماری دیده شده‌است گاهی سرش را در دست دارد و بر روی برج سبز یا در کلیسای سلطنتی برج قدم می‌زند. دیگر ارواح این برج، روح هنری ششم، توماس بکت و سر والتر رالی می‌باشند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیبرج لندنقلعه‌ تاریخی
[ ] [ 13:48 ] [ فردانگار ]

 

کالاماتا (به یونانی: Καλαμάτα)‏ نام شهری تاریخی در کرانه دریای مدیترانه و در جنوب کشور یونان است.

شهر کالاماتا در استان پلپونز واقع شده است.

کالاماتا را شهر درختان زیتون می‌نامند و زیتون کالاماتا در رستوران‌های کشورهای غربی محبوبیت دارد. عسل این شهر نیز معروف است.

دارا بودن فرودگاه، پایانهٔ راه‌آهن، بندرگاه بزرگ و پایانه اتوبوس باعث شده تا شهر کالاماتا مرکزی مواصلاتی برای منطقهٔ پیرامونی خود و بخشی از جنوب پلپونر به‌شمار می‌آید. در تابستان خط کشتی‌رانی به جزیره کرت نیز از کالاماتا برقرار است.

نام این شهر را برگرفته از واژه‌های «کالا اُماتا» یونانی دانسته‌اند که به معنی «چشمان زیبا» است. یک کلیسای بیزانسی، یک دژ مربوط به سدهٔ سیزده و یک موزهٔ باستان‌شناسی از نقاط دیدنی این شهرند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیکالاماتاشهر تاریخیکرانه دریای مدیترانهجنوب کشور یونان
[ ] [ 13:45 ] [ فردانگار ]

 


حدود 55 درصد سطح ايران را كوه فراگرفته و 45 درصد آن را جلگه ها و دشت هاي پهناور و درياچه ها و هامون ها (بیابان ها) و نمكزارهاي متعدد زيرپوشش قرار داده اند. كوه هاي ايران به چهار رشته شمالي، زاگرس، مركزي و باختری (شرقی) تقسيم مي شوند.

رشته شمالي يا البرز كه درازاي آن به 950 كيلومتر بالغ مي شود و مساحتي معادل 51500 كيلومتر مربع يا حدود سه درصد مساحت كشور را زير پوشش قرار داده است، بخشي از چين خوردگي هاي بزرگ آلپ و هيماليا است. اين رشته از استان اردبيل شروع شده و رو به شرق از جنوب درياي خزر مي گذرد و در شمال خراسان به كوه هاي شرقی ايران مي پيوندد. بلندترين نقطه ايران يعني كوه دماوند با بلندي 5671 متر در اين رشته جاي دارد. كوه هاي ديگري چون علم كوه (4650 متر)، سياهلان (4175 متر)، پالون گردن (4375 متر) و شاهوار (3945 متر) نيز در همين رشته قرار دارند.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیرشته کوه های ایران
ادامه مطلب
[ ] [ 11:36 ] [ فردانگار ]

 

 

آبراه پاناما یک آبراه غیرطبیعی است که توسط انسان در کشور پاناما به وجود آمده و اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس ارتباط می‌دهد.

این آبراه که در جریان یکی از بزرگ‌ترین و دشوارترین پروژه‌های مهندسی در جهان ایجاد گشته‌است یکی از سرشناس‌ترین و مهم‌ترین آبراه‌های جهان است.

در شرایطی که راه معمولی کشتیرانی میان شهرهای نیویورک و سان فرانسیسکو ۲۲۵۰۰کیلومتر مسافت دارد، عبور از آبراه پاناما این مسافت را به ۹۵۰۰کیلومتر کاهش می‌دهد.

در گذشته کشتی‌ها برای عبور از اقیانوس آرام به اطلس مجبور بودند آمریکای جنوبی را دور بزنند اما پس از ایجاد این کانال به طور مستقیم از اروپا به آمریکا و از آنجا به آسیای شرقی می‌روند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیکانالآبراه پاناما
ادامه مطلب
[ ] [ 11:28 ] [ فردانگار ]

 

آبراه سوئز (به عربی: قناة السویس) کانال یا آبراهی ساخته شده به‌دست انسان است که دریای مدیترانه را به خلیج سوئز که شاخه‌ای از دریای سرخ است متصل می‌کند. این کانال در غرب صحرای سینا و شمال شرق کشور مصر واقع شده‌است. آبراه سوئز به عنوان میانبری برای کشتی‌هاو قایق هایی که از بندرهای قاره اروپا و آمریکا به سمت بندرهای جنوب شرق آسیا، شرق آفریقا و قاره اقیانوسیه در رفت و آمد می‌باشند، ساخته شده‌است تا مجبور به دور زدن قاره آفریقا یا انتقال زمینی بارها نباشند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیکانال سوئتاریخچهٔ کانال سوئز
ادامه مطلب
[ ] [ 10:40 ] [ فردانگار ]

 

آبشار لاتون در استان گیلان، ۱۵ کیلومتری جنوب شهرستان آستارا، شهر لوندویل روستای کوته کومه جای گرفته‌است .

ارتفاع تقریبی آبشار لاتون ۱۰۵ متر است که بلحاظ بلندی ،مرتفع ترین آبشار گیلان و ایران به حساب می‌آید.

فاصله از روستای کوته کومه تا آبشار حدود ۶ کیلومتر است که در مدت طی این مسافت ۳/۵ ساعتی در حدود ۷۵۰ متر ارتفاع زیاد می‌شود.

مسیر صعود آبشار تپه‌هایی جنگلی و بسیار زیباست که در طول مسیر چشمه‌های فراوانی با آبی خنک و نوشیدنی دیده می‌شود. انتهای مسیر نیز دارای پرتگاه‌هایی خطرناک و مرگبار است. آبشار از فاصلهٔ ۵۰۰ متری قابل رویت است.

در مسیر صعود به آبشار لاتون به روستای قدیمی آسیو شوان می‌رسیم که تقریباً خالی از سکنه است. به زبان تالشی، آسیو به معنی آسیاب و شوان به معنی کنار رودخانه می‌باشد.

در حاشیهٔ آبشار یکی از زیباترین جنگل‌های متراکم بکر و دست‌نخوردهٔ گیلان با انبوهی از درختان آلو، به، گلابی، گردو، فندق و سیب وحشی وجود دارد که در ۹ ماه از سال سرسبزی و زیبایی خود را حفظ می‌کند.

از تنوع جانوری اطراف ابشار نیز میتوان به گرگ، گراز، خرس(نادر)، جوجه تیغی، اسب، گاو، و ... اشاره کرد. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیآبشار لاتونگیلان
ادامه مطلب
[ ] [ 13:14 ] [ فردانگار ]

تالاب استیل ، عباس آباد آستارا در ۷ كيلومتري شهر آستارا در حاشيه جاده رشت به آستارا قرار دارد.

اهميت اكو توريستي اين تالاب از جهت نزديكي به جاده، تنوع چشم‌اندازهاي طبيعي همچون كوهستان، جنگل و مزارع و كشتزارهاي اطراف دوچندان مي‌شود. ضلع‌غربی تالاب، پوشیده از جنگل و پوشش‌های سبز گیاهی است و در ضلع شرقی آن درختان توسكای شناور منظره بسیار جالب توجهی را بوجود آورده است كه در بهار و تابستان استراحتگاه مسافران بوده و از نظر گردشگری یكی از جاذبه‌های مهم تلقی می‌شود. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیتالاب استیلشهر آستارا
ادامه مطلب
[ ] [ 13:9 ] [ فردانگار ]

 

دلتا در دانش جغرافیا زمینی است مثلثی شکل که از آبرفت رودخانه پدید آمده باشد.

دلتا زمانی تشکیل می‌شود که مقدار رسوبی که به وسیله رودخانه به دریا می‌رسد، بیش از مقداری باشد که بر اثر جزر و مد، امواج و جریان‌های دریایی پراکنده می‌شود. این نام را یونانی‌ها به ملاقی نیل و مدیترانه به دلیل شکل مثلث مانند و شباهت آن به حرف دلتا در الفبای یونانی داده بودند.

این زمین سه‌گوش با خاک رسوبیش در دهانه رود با دریا قرار می‌گیرد. خاک این سرزمین برای کشاورزی مناسب است. دلتاها معمولاً در سرزمین‌های هموار تشکیل می‌شوند. چون رود در مسیر خود آبرفت‌ها را انباشته می‌کند و باعث می‌شود که ارتفاع آن قسمت از دیگر قسمت‌ها بیشتر شود. بنابراین رود چند شاخه شده و از مسیر جدیدی به سمت دریا می‌رود. این روند برای هر شاخه چندین بار تکرار می‌شود تا دلتا تشکیل شود. رودها آبرفت‌ها را در دهانهٔ خود، یعنی جایی که به دریا می ریزند، انباشته می کنند.از انباشته شدن آبرفت‌ها در دهانهٔ رودها دلتاهای پهناوری به وجود می آید. با انباشته شدن دایمی آبرفت ها، دلتاها پیوسته توسعه می یابند، در آب دریا پیش می روند و جاهای مناسبی برای کشاورزی به وجود می آورند. وجود این دلتاها در زمین‌های بسیار هموار ممکن است خطر بروز سیلاب‌ها را افزایش دهد. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدلتاجغرافیا
[ ] [ 13:5 ] [ فردانگار ]

 

بر روی رودخانه زاینده رود چندین پل تاریخی از زمان صفویان و قبل از آن برجا مانده‌است.در اصفهان پل های مشهور تاریخی «سی و سه پل» یا «پل الله وردی خان» و «پل خواجو» ، و در استان چهارمحال بختیاری «پل زمانخان نفر رئیس ایل نفر» بنا شده است.لازم به ذکر است یکی از قدیمیترین پل‌های زاینده رود «پل شهرستان» می‌باشد. این پلها هر کدام جاذبه گردشگری خاصی دارند. حاشیه‌سازی این رودخانه در شهر سامان، شهر اصفهان، و بوستان‌ها و بیشه‌های پیرامون این رودخانه در فصل تابستان گردشگاه مناسبی برای ایرانگردان و جهانگردان است. اما هم اکنون به دلیل بی توجهی دولت ومسئولین کشور این رودخانه همچون کویری خشکیده است.

درحال حاضر برای آبیاری زمینهای کشاورزی استان اصفهان از سدهای آبیاری که بدین منظوراحداث گردیده استفاده می‌شود.

این رودخانه آب آشامیدنی شهر یزد را نیز تأمین می‌نماید که در آینده با اتمام تونل سوم پیش بینی می‌شود استان کرمان را نیز سیراب نماید در حالی که خود رود در . با وجود این کشاورزان حاشیه زاینده رود گاه با کمبود آب مواجه بوده‌اند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیپل‌های تاریخی بر روی زاینده رود
ادامه مطلب
[ ] [ 12:49 ] [ فردانگار ]

 

به طور كلي، انواع مهم ابرها را به طور خلاصه به شرح زير مي‌توان بيان داشت:

1- ابرهاي سيروس (Cirrus) : اين ابرها از مرتفع‌ترين ابرها بوده واغلب به صورت پرمانند و سفيد رنگ و شفاف (ملو از بلورهاي يخ) در آسمان ديده مي‌شوند. اين ابرها بعضاً به صورت دسته‌هاي منظم جدا از هم، در آسمان ديده مي‌شوند در اين صورت موسوم به سيروس‌هاي هواي خوب بوده و اگر توأم با ابرهاي سيرواستراتوس و آلتواستراتوس گردند. معمولاً علامت هواي بد مي‌باشند. 

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیابرانواع ابرها
ادامه مطلب
[ ] [ 13:33 ] [ فردانگار ]

 

 

 

 

قنات که توسط مقنیان ایرانی اختراع شده ، هزاران سال قدمت دارد. قدمت بسیاری لازم قناتهای ایران ، از پنج یا شش هزار سال متجاوز است و عمری برابر با تاریخ کهن ایران دارد. با وجود این که چندبن هزار سال از اختراع آن می‌گذرد، مع هذا هنوز هم این روش استفاده از آب ، در قسمت مهمی از روستاها ومناطق مسکونی و کشاورزی و دامداری کشور معمول و متداول است و حتی یکی از ارکان اصلی کشت و زرع در نواحی خشک را تشکیل می‌دهد. این اختراع که امروزه شهرت جهانی پیدا کرده ، بعدها از ایران به بسیاری از کشورهای جهان انتقال یافته و مورد استفاده مردم در دیگر نقاط دنیا قرار گرفته است.

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیجغرافیاقنات
ادامه مطلب
[ ] [ 13:11 ] [ فردانگار ]


آنالما (Analemma)، شکلی شبیه عدد هشت انگلیسی است که موقعیت خورشید را طی یکسال نشان می دهد و علت آن مدار بیضی شکل زمین و اختلاف اندک محور زمین و خورشید است. عکس های آنالما به عکس هایی گفته می شود که یک یا دو بار در هفته، در ساعت مشخصی از روز و از یک محل مشخص به مدت یک سال، از خورشید گرفته می شود. تصویری که در ابتدای متن مشاهده می کنید، اولین تصویر آنالما در سراسر جهان است که در New England آمریکا بین سالهای ۱۹۷۸ و ۱۹۷۹ تهیه شده است. این تصویر، یکی از معدود عکسهای آنالمایی است که منظره ی آن به طور جداگانه با تصویر ترکیب نشده است. این عکس با ۴۴ بار نوردهی خورشید و تصویری از یک خانه، از محلی ثابت بر روی یک فریم از فیلم ثبت شده است.
سه قوسی که قسمتی از قوس خورشید را در طول ۳ روز «انقلاب تابستانی» و «انقلاب زمستانی» و یکی از «اعتدال های بهاری یا پاییزی» نشان می دهند، با استفاده از فیلتر خورشیدی و «نوردهی طولانی مدت» تهیه شده اند.

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیآنالماتصویر یک سالهعکاسیفردانگار
ادامه مطلب
[ ] [ 11:27 ] [ فردانگار ]

 

هاريکن ها از اجزاي ساده توفان هاي تندري شکل مي گيرند. اين توفان هاي تندري به کمک اقيانوس و شرايط جوي به هاريکن تبديل مي شوند. در ابتدا دماي آب اقيانوس بايد بيشتر از 25 درجه سانتيگراد باشد( 77 درجه فارنهايت ) گرما ورطوبت آب گرم اقيانوس ها به عنوان منبع انرژي براي هاريکن ها حساب مي شوند، به همين دليل است که هاريکن ها به هنگام عبور از روي خشکي و يا اقيانوس هاي سرد تر ويا مناطقي که داراي گرما ورطوبت کافي نباشند به سرعت تضعيف مي شوند.

علاوه بر اقيانوس ها ي گرم شرجي و رطوبت بالادر تراز هاي مياني و پايين جو براي توسعه هاريکن ها مورد نياز مي باشند اين شرجي بالا مقدار تبخير را در ابرها کاهش مي دهدو گرماي نهان آزاد شده ناشي از بارندگي را افزايش مي دهد تمرکز گرماي نهان براي حرکت سيستم حياتي است.

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیهاريکن
ادامه مطلب
[ ] [ 9:38 ] [ فردانگار ]

 

 

 

شگفتيهاي جوي ناشي از تغييرات دماي جو و سطح اقيانوس آرام، موجب بروز توفان همراه با امواج و صعود توده اي عظيمي از هوا و آب به آسمان و حركت شديد و وسيع آنها مي شود ال نينو ناميده مي شود.

اثرات اين پديده كه گاهي اگثر نقاط كره ي زمين را فرا مي گيرد عبارتند از : وقوع توفانهاي سخت سيكلني ( نظير چرخه ي سيكلني استوايي، توفانهاي جامائيكا، سري لانكا و غيره) و دوره هاي گرما و سرماي شديد، پديده ال نينو در سواحل باختري آمريكاي جنوبي- در حوالي خط استوا در اثر آشفتگي جو و آبهاي اقيانوس آرام و در پي گرم شدن لايه سطحي آبها در شرق اقيانوس، به مدت سه ماه و حتي بيشتر، مشاهده مي شود.

اين پديده هميشه با تغيير فشار هوا، بويژه در روي آبهاي اقيانوس ها، به نام نوسانات جنوبي..... 

 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیال نينو و لانينا
ادامه مطلب
[ ] [ 9:24 ] [ فردانگار ]

 

 

«زلزله همواره ذهن ما ایرانیان را به خود مشغول کرده است و بسياری از ما همواره این ترس مزمن را همراه خود داریم. مطالعه‌اي درباره زلزله خیزترین نقاط دنیا و نيز اظهارنظرهای گاه به گاه مسئولان که درباره این پدیده و تبعات آن صحبت می‌کنند،‌ این ترس مزمن را توجیه می‌کند.»

خبرآنلاين در مطلبي در اين زمينه آورده است: «البته مردم در ژاپن زیستن با این پدیده را یاد گرفته‌اند، اما ما مدارا با ترس چه خواهد شد را. مناطق زلزله خیز دنیا در حالت کلی به سه دسته تقسیم می‌شوند، اما در تقسیم بندی دقیقتر پنج شهر یا نقطه دنیا، زلزله‌خیزترین شهرهای جهان محسوب می‌شوند.

کمربند پیرامون اقیانوس آرام؛ دو سوم

بیش از دو سوم زمین لرزه‌های جهان در این منطقه با دو سمت شرقی (سواحل غربی قاره‌های آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی) و غربی اقیانوس آرام (سواحل شرقی روسیه، چین، ژاپن، گینه، استرالیا و زلاندنو) رخ می‌دهد. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیزلزله‌خیزترین نقاط دنیا
ادامه مطلب
[ ] [ 16:54 ] [ فردانگار ]

 


کویر لوت کویری است در منطقه جنوب شرقی ایران. این کویر در شمال شرقی شهرستان کرمان قرار دارد. هسته آن با دمای 70،7 درجه سانتیگراد گرم‌ترین نقطه بر سطح کره زمین از سال ۲۰۰۵ تا كنون (۲۰۱۲) بوده است.

اصطلاحات جغرافیایی که تاکنون به این خطه پهناور نسبت داده شده‌است عبارت‌اند از: چاله لوت (چاله لوت در کتاب ژئومرفولوژی کاربردی –بیابان – فرسایش بیابانی – دکتر حسن احمدی معادل پلایا Playa یک واژه اسپانیائی است گرفته شده و به معنی حوضه مرکزی و یا به عنوان چاله داخلی مورد استفاده دارد)، دشت لوت، کویر لوت، بیابان لوت و.... ولی واژه «دشت لوت» در برگیرنده تمامی واژه‌های دیگر است.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیکویرکویر لوتکویر خورنبکا
ادامه مطلب
[ ] [ 16:42 ] [ فردانگار ]

 

 

گلف استريم يك جريان اقيانوسي گرم و قوي است كه در اقيانوس اطلس جريان دارد. شروع حركت آن از خليج مكزيك است، و از تنگه قلوريدا خارج شده و تا حدودي در نزديكي سواحل ايالات متحده آمريكا حركت مي كند تا به اقيانوس اطلس برسد، و در حدود به دو بخش تقسيم مي شود، بخش شمالي به شمال اروپا مي رود و بخش جنوبي به غرب آفريقا.

گلف استريم چيست؟

اين جريان در اقيانوس اطلس جاري است و يكي از عظيم ترين و نيرومند ترين جريانهاي آب دنيا محسوب مي شود، اين جريان جالب در هر ساعت قريب به يكصد ميليارد متر مكعب را با سرعتي بهت آور در ميان تنگه هاي كرانه فلوريدا سرازير مي كند و رودخانه هاي عظيم آمازون و مي سي سي پي در برابر عظمت اين جريان آب گرم به منزله ي رودهاي كوچكي هستند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیجريان گلف استريم
ادامه مطلب
[ ] [ 16:18 ] [ فردانگار ]

 

اقیانوس منجمد جنوبی یا اقیانوس یخبسته جنوبی جنوبی‌ترین اقیانوس جهان است. این اقیانوس که حول قطب جنوب قرار دارد با اقیانوس‌های آرام و اطلس و اقیانوس هند همجوار است.

 

موقعیت جغرافیایی

از مهمترین دریاهای اطراف این اقیانوس راس, آموندسن, دریای ودل, دیویس و دریای بلینگسهاوزن را می‌توان نام برد. مقامات استرالیایی همواره حد این اقیانوس را مرزهای جنوبی جزیره استرالیا دانسته و عقیده دارند اقیانوس منجمد جنوبی هم‌مرز با استرالباست. 

 

آب و هوا

اقیانوس منجمد جنوبی بعلت نزدیکی با قطب جنوب و قاره جنوبگان سرد است.بسیاری از مناطق این اقیانوس یخ‌بسته است و دارای تعداد زیادی کوه یخی است که با توجه به پدیده گرم شدن زمین بر تعداد آنان افزوده می‌شود. دمای آب معمولا بین -۲ تا ۱۰ درجه سلسیوس است. عمق آّ در اقیانوس منجمد جنوبی نیز بین ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ متر است.

 

حیات جانوری

در آب‌های اقیانوس منجمد جنوبی حیواناتی مانند نهنگ, پنگوئن, ماهی مرکب و خوک دریایی می‌زیند. در اقیانوس منجمد جنوبی بر اثر تاثیرات جوی ناشی از شکاف لایه اوزون میزان زیادی اشعه فرابنفش وجود دارد که توسط فیتوپلانکتونها جذب و به برخی حیوانات مانند ماهی‌ها منتقل شده‌است. این انتقال موجب تغییر در دی.ان.ای ماهی‌ها شده‌است.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیاقیانوس منجمد جنوبی
[ ] [ 13:12 ] [ فردانگار ]

پراکنش گیاهان در اقیانوس‌ها،
چگالی سبزینهها: آبی = کم، سبز = متوسط.

 

اُقیانوس که از واژه یونانی okeanus)Ωκεανός) گرفته شده‌است (ocean در زبان انگلیسی هم با این واژه هم خانواده‌است) به پیکره های بزرگی از آب‌های شور گفته می‌شود که جزوی از آب کره می‌باشد و مرز آبی میان چند خشکی بزرگ و قاره را می‌سازد.

این واژه گاهی به قسمت های بزرگی از آنچه اقیانوس جهان خوانده می شود، گفته می شود. واژه دریا و اقیانوس گاهی به جای یکدیگر به کار برده می شوند اما دریا پبکره ای از آب های شور است( غالبا بخشی از اقیانوس جهان ) که به خشکی ها نزدیک است. اقیانوس زمین بزرگترین اقیانوس سطحی تایید شده سیاره های قابل رویت است. تقریبا ۷۱ درصد از سطح کره زمین (که مساحتی حدود ۳۶۱میلیون کیلومتر مربع را شامل می‌شود) را آب های شور پوشانده اند که به طور کلی به چند اقیانوس و تعدادی دریا تقسیم می شوند. حجم کلی اقیانوس ها حدود ۱٫۳ میلیارد کیلومتر مربع با عمق متوسط ۳۷۹۰ متر است. در اقیانوس ها حدود ۲۳۰٬۰۰۰ گونه ی جانوری شناخته شده وجود دارد، البته قسمت عمده ای از ژرفای اقیانوس ها کشف نشده باقی مانده و تخمین زده می شود که بیش از دو میلیون گونه ی جانوری آبزی وجود داشته باشد . منشا اقیانوس های زمین ناشناخته باقی مانده است، البته دانشمندان عقیده دارند که نخستین بار در دوران هادئن تشکیل یافته و ممکن است که منشائی برای آغاز حیات در زمین بوده باشند. بیش از نیمی از این اقیانوس‌ها دارای عمقی بالغ بر ۳۰۰۰ متر (۹۸۰۰ فوت) هستند.میزان شوری آب اقیانوس‌ها غلظتی حدود ۳۵ نقطه از هزار را دارا هستند و در نزدیکی دریاها این غلظت شوری به میزان ۳۰ الی ۳۸ نقطه تغییر پیدا می‌کند.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیاقیانوس
ادامه مطلب
[ ] [ 13:7 ] [ فردانگار ]

 

 جزایر زیادی در خلیج فارس وجود دارند که برخی از آن‌ها از اهمیت کم و برخی از اهمیت بالایی برخوردارند. اکثر جزایر مهم خلیج فارس متعلق به ایران است. جزایر مهم خلیج فارس عبارت‌اند از: قشم، بحرین، کیش، جزیره خارک، ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک و جزیره لاوان.

 

جزایر ایرانی خلیج فارس

از میان جزایر خلیج فارس بیش از ۳۰ جزیره مسکونی و غیر مسکونی آن متعلق به کشور ایران است. برخی از این جزایر به علت کشند آب (جذر و مد) در زیر آب قرار می‌گیرند و غیر مسکونی هستند. جزایر غیر مسکونی خلیج فارس به عنوان زیستگاه مرجان‌های دریایی، محل تخمگذاری پرستوهای دریایی و لاک پشت‌ها و همچنین زیستگاه انواع پرندگان مهاجر از اهمیت ویژه جهانی برخوردار است. بزرگترین جزیره این خلیج قشم نام دارد.
جزایری که در استان هرمزگان ایران قرار دارند:

جزیره کیش - جزیره قشم - جزیره تنب بزرگ - جزیره تنب کوچک - جزیره ابوموسی - جزیره لاوان - جزیره شتور - جزیره هندرابی - جزیره فرور بزرگ - جزیره فرور کوچک - جزیره سیری - جزیره لارک - جزیره ناز - جزیره هرمز - جزیره هنگام
جزایری که در استان بوشهر ایران قرار دارند:

جزیره خارک - جزیره خارکو - جزیره عباسک - جزیره میر مهنا - جزیره فارسی - جزیره نخیلو - جزیره تهمادو - جزیره گرم - جزیره‌ام الکرم - جزیره شیخ الکرامه - جزیره شیف - جزیره متاف - جزیره مرغی - جزیره چراغی - جزیره‌ام سیله - جزیره سه‌دندون - جزیره مولیات
جزایری که در استان خوزستان ایران قرار دارند:

جزیره مینو - جزیره خور موسی - جزیره بونه - جزیره دارا - جزیره قبر ناخدا


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیجزایر خلیج فارس
[ ] [ 13:0 ] [ فردانگار ]

 

 جغرافیای تاریخی خلیج فارس

نام خلیج فارس

بدون هیچ تردیدی نام درست جغرافیایی آن در طول تاریخ خلیج فارس است. سر ریچارد دالتون. در اسناد به جا مانده از بسیاری از تمدن‌های گذشته اینگونه بیان شده که سرزمینهای جنوب خلیج فارس که شامل قطر، شمال عمان، امارت متحده عربی، شرق عربستان و کویت می‌شده به ایران تعلق داشته‌اند و بنا بر این این خلیج فارس جزو آبهای داخلی ایران به حساب می‌آمده و به همین علت یونانیان به آن سینوس پریسیکوس گفته‌اند.

کهن‌ترین نام جغرافیایی که از خلیج فارس وجود دارد نارمَرتو (narmarratu) است که در کتیبه‌های آشوری بر جای مانده‌است و به معنای رود تلخ است. فلاویوس آریانوس در سدهٔ دوم میلادی در آثار خود خلیج فارس را پرسیکون کاای تاس که خلیج فارس معنا می‌دهد استفاده کرده‌است.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیخلیج فارس
ادامه مطلب
[ ] [ 12:42 ] [ فردانگار ]

 

خلیج فارس (یا شاخاب پارس) آبراهی است که در امتداد دریای عمان و در میان ایران و شبه جزیره عربستان قرار دارد. مساحت آن ۲۳۷٬۴۷۳ کیلومتر مربع است، و پس از خلیج مکزیک و خلیج هادسون سومین خلیج بزرگ جهان بشمار می‌آید. خلیج فارس از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب راه دارد، و از غرب به دلتای رودخانه اروندرود، که حاصل پیوند دو رودخانهٔ دجله و فرات و پیوستن رود کارون به آن است، ختم می‌شود. کشورهای ایران، عمان، عراق، عربستان سعودی، کویت، امارات متحده عربی، قطر و بحرین در کناره خلیج فارس هستند. در این میان سواحل شمالی خلیج‌فارس تماماً در جغرافیای سیاسی ایران قرار دارند.

به سبب وجود منابع سرشار نفت و گاز در خلیج فارس و سواحل آن، این آبراهه در سطح بین‌المللی، منطقه‌ای مهم و راهبردی بشمار می‌آید.

نام تاریخی این خلیج، در زبان‌های گوناگون، ترجمه عبارت «خلیج فارس» یا «دریای پارس» بوده‌است. همچنین در تمام سازمان‌های بین‌المللی نام رسمی این خلیج، «خلیج فارس» است اما برخی از کشورهای عربی آن را خلیج عربی یا به سادگی، خلیج می‌نامند. سازمان آب‌نگاری بین‌المللی از نام «خلیج ایران» برای این خلیج استفاده می‌کند. 

.....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیخلیج فارس
ادامه مطلب
[ ] [ 12:22 ] [ فردانگار ]

 

 

بذ یا بذین (شاید نام ۲ مکان باشد ) به ناحیه کوهستانی (کورَ) در آذربایجان گفته می‌شود که محل قلعه و پایگاه بابک خرمدین در طی شورش علیه خلافت عباسی (۸۱۶ تا ۸۳۷ میلادی) بوده است.این قلعه اقامتگاه و مرکز فرماندهی بابک خرمدین در طی شورش علیه خلافت عباسی بوده است.  

ابن‌خردادبه، بذ را رستاقی در آذربایجان نوشته و شهر بذ را «مدینة بابک» نامیده است . طبری، بذ را قریه و شهری در حدود اردبیل نوشته است . مطهربن طاهر مقدسی آن را شهری با دیوارهای استوار خوانده است . ابن ندیم از آنجا به عنوان سرزمینی کوهستانی یاد کرده است . یاقوت آن را کوره‌ای میان آذربایجان و اران نوشته است. مسعودی، بذ را به صیغة تثنیه، بذین نامیده که در کنار رود ارس واقع بوده است. وی در جایی بذین را ناحیه و کوهی در آذربایجان دانسته، در جای دیگر آن را در آذربایجان و اران نوشته است. ابن عبدالمنعم نیز کوه بذین را در اران دانسته است ابودُلَف و یاقوت ذکر کرده اند که آب و هوای قلعه بذ ابری و مه‌آلود است....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیقلعه بابک خرمدینبذبذین
ادامه مطلب
[ ] [ 13:29 ] [ فردانگار ]

 

هترا شهری باستانی است که در استان نینوا، عراق قرار دارد.هترا در ۲۹۰ کیلومتری شمال شهر بغداد و ۱۵۰ کیلومتری جنوب غرب موصل قرار دارد . اما در دوران باستان این شهر در فاصله ۵۰ کیلومتری شمال غرب پایتخت آشور باستان واقع بود .شهر هترا دارای معماری خاصی است که می‌توان سه نوع تمدن ایرانی، یونانی و رومی را در آن دید.
هترا یکی از معدود آثار به جا مانده از دوران اشکانی است. سرستون ها و سنتوری یونانی به جا مانده در این بنا می‌تواند نشانه‌ی صلح ایران و یونان و تاثیرپذیری اشکانیان از فرهنگ یونانی باشد. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیهترانینوا
[ ] [ 13:11 ] [ فردانگار ]

 

 

نفت یا پترولیوم نوعی قیر و یا بیتومین است که به صورت مجموعه‌ای از هیدروکربورهای مختلف ، به اشکال مایع و یا گاز در مخازن زیرزمینی وجود دارد. پترولیوم در شیمی و زمین شناسی ، اصطلاحا به ترکیبات هیدروکربوره‌ای اطلاق می‌شود که توسط چاههای نفت از داخل زمین استخراج می‌شوند. شکل اصلی پترولیوم در داخل مخازن به صورت گاز است که به نام گاز طبیعی نامیده می‌شود بخشی از پترولیوم در شرایط متعارفی ( 15 درجه سانتیگراد و 760 میلیمتر فشار جیوه)، به صورت مایع در آمده که به آن نفت خام می‌گویند و بخش دیگر به همان صورت گاز باقی می‌ماند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعینفتزمین شناسی
ادامه مطلب
[ ] [ 12:46 ] [ فردانگار ]

 

 

دریای خَزَر یا دریای مازَندَران یا دریای کاسپین  (آذری: Xəzər dənizi , روسی: Каспийское море، قزاقی: Каспий теңізі، ترکمنی: Hazar deňizi) پهنه‌ای آبی است که از جنوب به ایران، از شمال به روسیه، از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان و از شرق به جمهوری‌های ترکمنستان و قزاقستان محدود می‌شود.

دریای خزر که گاهی بزرگترین دریاچه جهان و گاهی کوچکترین دریای خودکفای کره زمین طبقه‌بندی می‌شود، بزرگترین پهنه آبی محصور در خشکی است. طول آن حدود ۱۰۳۰ تا ۱۲۰۰ کیلومتر و عرض آن بین ۱۹۶ تا ۴۳۵ کیلومتر است. سطح دریای خزر پائین‌تر از سطح دریاهای آزاد است و اکنون (ابتدای سده بیست‌ویکم) ۲۶٬۵ تا ۲۸ متر پایین‌تر از سطح دریا است. خط ساحلی دریا حدود ۷ هزار کیلومتر، مساحت آن ۳۷۱ تا ۳۸۶ هزار کیلومترمربع و حجم آب آن نیز ۷۸۷۰۰ کیلومترمکعب است. دریای خزر در گذشته بخشی از دریای تتیس بود که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس متصل می‌کرد. 

...


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدریای خزر
ادامه مطلب
[ ] [ 12:30 ] [ فردانگار ]

 

خشک شدن دریاچه اورمیه دمای منطقه را به میزان 10-15 درجه افزایش می دهد


خشک شدن دریاچه اورمیه طوفان نمک به بار خواهد آورد


طوفان نمک کشاورزی منطقه را به کل از بین خواهد برد


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب بیماری های ریوی و تنفسی می شود؟


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب مبتلا شدن 3 ملیون نفر به سرطان ریه خواهد شد


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب مهاجرت چند صد هزار نفری مردم آذربایجان می شود


خشک شدن دریاچه اورمیه سب از بین رفتن آرتیمیا تنها موجد زنده و با ارزش این دریاچه خواهد شد


خشک شدن دریاچه اورمیه سبب تغییر مسیر مهاجرت پرندگان مهاجر شده است 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیدریاچه ارومیهدانستنی های مهم
ادامه مطلب
[ ] [ 13:43 ] [ فردانگار ]

 

 

پس از کشف نفت در شهر مسجد سلیمان لزوم ایجاد یک پالایشگاه نفت برای تصفیه نفت به نظر میرسید به همین دلیل این پالایشگاه در سال ۱۲۹۱ توسط مهندسان انگلیسی ساخته شد.


ظرفیت پالایشگاه آبادان

این پالایشگاه در ابتدا روزانه ۲۵۰۰ بشکه در روز نفت تصفیه میکردتوسعه پالایشگاه آبادان از سال 1312 شمسی(1932 میلادی) با لغو قرارداد موجود ANGELO IRANIAN و عقد قرارداد جدید نفتی شتاب بیشتری گرفت ، نقطه عطف در قرارداد جدید این بود که پیش بینی های لازم برای تعلیم و آماده نمودن ایرانیان برای جانشینی خارجیها بشود ، به همین منظور پایه های دانشکده نفت آبادان نیز ریخته شد . این دانشکده در سال 1318 شمسی دائر و در سال1319 شمسی افتتاح گردید . ظرفیت پالایشگاه آبادان در سال ۱۳۳۰ به ۵۰۰۰ بشکه در روز بود که پس از سرمایه گذاری شرکتهای خارجی به۶۰۰ هزار بشکه در روز رسید و به بزرگترین پالایشگاه جهان لقب گرفت. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیپالایشگاه نفت آبادان
ادامه مطلب
[ ] [ 11:47 ] [ فردانگار ]

 

 

سَد به زبان فارسی دری «بَند» دیواری محکم که به منظور مهار کردن یا تغییر مسیر آب در عرض دره یا میان دو کوه و در مسیر رود ایجاد می‌کنند. افزودن ارتفاع آب به‌وسیله ایجاد سد، می‌تواند فقط به منظور مهار یا تغییر مسیر آب رودخانه باشد و یا ذخیره کردن آب در پشت سد برای کشاورزی، آبیاری وآبرسانی و یا حتی تولید انرژی برقابی منظور اصلی در ایجاد سد بوده باشد.

از آنجا که آب جمع شده در پشت یک سد، می‌تواند نیروی بسیار عظیمی به سد وارد کند، در طراحی سدها، اصلی‌ترین مسئله استاتیکی(ایستایی)، غلبه بر این نیرو و رسیدن به شرایط پایداری است که با تخلیه و یا آبگیری سد، پیوسته برقرار باشد.

از نقطه نظر استاتیکی، سدها به دو گروه عمده تقسیم می‌گردند:
سدهای وزنی
سدهای قوسی

....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسدانواع سد
ادامه مطلب
[ ] [ 11:5 ] [ فردانگار ]

 

 

کارخانه‌ها، ماشین‌ها، کامیون‌ها، و وسایلی که دارای دودکش هستند، از سوخت فسیلی نظیر زغال و مواد نفتی استفاده می‌کنند. سوخت این دو نوع ماده موادی نظیر اکسید گوگرد و اکسیدهای نیتروژن را وارد هوا می‌سازد. در فضا این اکسیدها تغییر می‌کنند. به گرد و غبار و باران اسیدی تبدیل می‌شوند. سپس به صورت بارش‌های خشک یا تر به سطح زمین بر می‌گردند.

گازها و بخارهایی که از دستگاههای دارای سوخت فسیلی وارد هوا می‌شوند، در هوا خیلی به بالا نمی‌روند و در صورت عدم ترکیب با آب، به صورت گرد و غبار اسیدی در می‌آیند. گرد و غبار اسیدی ضمن فرود آمدن بر زمین به نمای ساختمان‌ها و بناهای سنگی می‌چسبد و موجب فرسایش آنها و کاهش عمر مفید آنها می‌گردد. گرد و غبار اسیدی حتی به چرم، کاغذ و لباس نیز آسیب می‌رساند. این غبارها حیات درختان و حتی گیاهان را مورد تهدید قرار داده و رشد گیاهان و غلات را کاهش می‌دهند و تا کنون سبب آسیب به میلیاردها تن غله شده‌اند.

اکثر شهرهای بزرگ صنعتی مورد تهدید غبارهای اسیدی قرار دارند. شهر لندن در زمستان سال ۱۹۵۲ مورد تهاجم شدید غبارهای اسیدی قرار گرفت و این امر موجب مرگ زودرس ۴۰۰۰ نفر از افراد بیمار گردید. این سانحه باعث شد که مسئولین شهر اقدامات پیشگیرانه‌ای را در جهت کنترل آلودگی هوا به عمل آورند. در نتیجه، امروزه شهر لندن در زمره شهرهایی به شمار می‌رود که هوای نسبتا تمیزی دارند.

مواد آلوده کننده هر قدر در فضا بیشتر بمانندترکیبات زیادتری حاصل می‌شود که اسیدها یکی از ترکیبات آنها می‌باشند. اسیدها به کمک بادهای شدید می‌توانند برای روزهای متوالی در هوا باقی بمانند و صدها کیلومتر مسافت را طی کنند و به این ترتیب از کشوری به کشور دیگر انتقال یابند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیبارانباران اسیدی
ادامه مطلب
[ ] [ 10:49 ] [ فردانگار ]

 

 

جزر و مد ، پایین‌ رفتن‌ و بالا آمدن‌ متناوب‌ روزانه سطح‌ آب‌ اقیانوسها، دریاها و دریاچه‌های‌ بزرگ‌، به‌ دلیل‌ تأثیر گرانش‌ (جاذبه‌) ماه‌ و تا حدودی‌ خورشید. آب‌ در هنگام‌ جزر، پایین‌ می‌رود و در مد بالا می‌آید.

 پدیده جزر و مد موردتوجه‌ ایرانیان‌ باستان‌ بوده‌، چنانكه‌ آمده‌ است‌ كه‌ دو «باد» از پیش‌ (جانب‌) ماه‌ می‌وزد، یكی‌ را «فرود آهَنج‌» (جزر) و دیگری‌ را «بر آهَنج‌» (مد) می‌خوانند. طبیعیدانان‌ و جغرافیدانان‌ دوره اسلامی‌ نیز به‌ سبب‌ كنجكاوی‌ علمی‌ و نیز تأثیر جزر و مد بر زندگی‌ ساكنان‌ شهرهای‌ حاشیه دریاها و اقیانوسها در قلمرو اسلامی‌، به‌ این‌ پدیده‌ توجه‌ داشته‌اند.

عقاید دانشمندان‌ مسلمان‌ در باره جزر و مد تا حدود زیادی‌ متأثر از آرای‌ جغرافیدانان‌، دریانوردان‌ و اخترشناسان‌ یونانی‌ بوده‌ است‌. بسیاری‌ از طبیعیدانان‌ و اخترشناسان‌ یونانی‌ به‌درستی‌ آگاه‌ بودند كه‌ جزر و مد عمدتاً ناشی‌ از تأثیر ماه‌ بر آب‌ اقیانوسها و دریاهاست‌.


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیجزر و مد
ادامه مطلب
[ ] [ 11:24 ] [ فردانگار ]

 


 

مهاجرت عبارت‌است از جابه‌جایی مردم از مکانی به مکانی دیگر برای کار یا زندگی. مردم معمولاً به دلیل دور شدن از شرایط یا عوامل نامساعد دورکننده‌ای مانند فقر، کمبود غذا، بلایای طبیعی، جنگ، بیکاری و کمبود امنیت مهاجرت می‌کنند. دلیل دوم می‌تواند شرایط و عوامل مساعد جذب کننده مانند امکانات بهداشتی بیشتر، آموزش بهتر، درآمد بیشتر و مسکن بهتر در مقصد مهاجرت باشد.

اگرچه مهاجرت بشر برای مدت صدها هزار سال وجود داشته و دارد، «مهاجرت» در مفهوم مدرن به حرکت و کوچ افراد از یک ملیت- کشور به کشور دیگر، که در آنجا شهروند نیستند، محسوب می‌شود. مهاجرت به‌طور ضمنی به اقامت درازمدت با مهاجرت اطلاق می‌شود توریستها و بازدید کنندگان موقتی و کوتاه مدت به‌عنوان مهاجرت شناخته نمی‌شوند؛ اما با وجود این، مهاجرت فصلی کارگران و نیروی کار (به‌طور نمونه برای مدت کمتر از یک سال) اغلب به‌عنوان شکلی از مهاجرت بحساب می‌آیند. میزان جانی مهاجرت، درشرایط کامل بالا ولی در شرایط مرتبط پایین است.بر طبق آمار تخمینی سازمان ملل متحد در حدود ۱۹۰ میلیون مهاجر بین‌المللی در سال ۲۰۰۵ وجود داشته‌است، که ۳٪ از کل جمعیت دنیا را شامل می‌شود. ۹۷٪ بقیه جمعیت دنیا در کشورها و محلهایی زندگی می‌کنند که به دنیا آمده‌اند یا به‌طور خانوادگی زندگی کرده‌اند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیمهاجرتانواع مهاجرتعلل مهاجرت
ادامه مطلب
[ ] [ 10:37 ] [ فردانگار ]

 

 

رسوبگذاری یعنی موادی که در اثر مراحل مختلف فرسایش ، خرد شده و در نتیجه عوامل مختلف ، حمل و نقل شده‌اند، بلاخره در محیطهای مختلف رسوب می‌کنند. بدین ترتیب اثر عومل خارجی که هموار کردن زمین است، در این مرحله خاتمه می‌یابد و به عبارت دیگر با پر شدن قسمتهای گود زمین از رسوبات و فرسوده شدن قسمتهای مرتفع ، اختلاف ارتفاع بین این دو قسمت کم می‌شود.


رسوبگذاری در قاره‌ها
بطور کلی رسوبگذاری در قاره‌ها یا خشکیها در محیط‌های مختلفی صورت می‌گیرد که در زیر زمین مختصر به نحوه رسوبگذاری در هر یک از این محیطهای قاره‌ای می‌پردازیم.

... 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیرسوبگذاریانواع رسوب گذاری
ادامه مطلب
[ ] [ 13:18 ] [ فردانگار ]

 

 

دیدکلی
مقدار آب رودخانه‌ها ، در مقایسه با حجم آب کره ، بسیار ناچیز است. با این وجود بسیاری از تغییرات ایجادشده در سطح خشکیهای عالم ناشی از عملکرد آبهای جاری است. رود و بستر آن ، یعنی «رودخانه» نقش مهمی در زندگی بشر دارند.


نحوه تشکیل رود
در ابتدای هر بارندگی آب باران بر اثر تبخیر به اتمسفر باز می‌گردد. یا به داخل زمین نفوذ می‌نماید. ولی با افزایش سرعت و مدت بارندگی به تدریج در صدد تبخیر کاهش می‌یابد و بارش بیش از مقداری می‌شود که زمین قادر است جذب کند. در این موقع آب در سطح زمین جاری می‌شود. این آبها ابتدا بصورت قشر نازکی از آب و یا تعداد زیادی از جویبارهای بسیار کوچک و درهم جریان می‌یابند و سپس در مجاری معینی متمرکز می‌شوند. این مجاری شاخه‌های اولیه رود هستند. این شاخه‌ها مرتبا به هم می‌پیوندند و رودخانه اصلی را بوجود می‌آورند. 

....


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیرودخانه
ادامه مطلب
[ ] [ 13:11 ] [ فردانگار ]

 

 

نگاه اجمالی
یخچال‌ها توده‌های بزرگی از یخ و برف می‌باشند که در مناطقی که آب و هوا سرد و یخبندان است تشکیل می‌شوند. در این نوع مناطق ریزش برف بیش از مقدار ذوب و تبخیر آن می‌باشد. البته وجود سرما در یک منطقه برای تشکیل یخچال کافی نیست. برای تشکیل یخچال علاوه بر وجود سرما حتما ریزش زیاد برف نیز لازم است. هرچه از مناطق استوایی به مناطق قطبی نزدیکتر شویم به علت کم شدن درجه حرارت خورشید یخچال‌ها در ارتفاع کمتری تشکیل می‌شوند.

در دوران‌های گذشته مخصوصا در دوره پلیستوسن یخچال‌های طبیعی بخش وسیعی از قاره‌ها را می‌پوشاندند. ولی از آن زمان تابحال این یخچال‌ها پس ‌روی کرده‌اند و اثر زیادی بر توپوگرافی زمین گذاشته‌اند. امروزه در حدود 10 درصد از سطح زمین (حدود 16 میلیون کیلومتر مربع) توسط یخچال‌ها اشغال شده‌اند. 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعییخچالهای طبیعی
ادامه مطلب
[ ] [ 13:5 ] [ فردانگار ]

 

 

ستاره‌شناسان در سازمان هوا فضا‌ی آمریکا، ناسا،سیاره جدیدی را خارج از منظومه خورشیدی کشف کرده‌اند که اندازه آن تقریبا دو برابرو نیم کره زمین است و به سیاره ما شباهت‌های فراوان دارد 


موضوعات مرتبط: جغرافيا
برچسب‌ها: علوم اجتماعیسیاره جدیدکپلر ـ ۲۲بی
ادامه مطلب
[ ] [ 8:52 ] [ فردانگار ]
صفحه قبل 1 2 3 4 5 ... 19 صفحه بعد
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

بنده شجاعي فرد دبير رشته مطالعات علوم اجتماعي هستم.در اينجا شما مطالب جذاب درباره دروس رشته مطالعات علوم اجتماعي خواهيد يافت كه هم براي دانش آموزان و معلمان و ساير افراد علاقه مند مي تواند مفيد و آموزنده باشد.
امکانات وب
میهن بلاگ